home servis pre médiá
 
 novinky
 o nás
 ponuka
 servis pre médiá
 kontakty
 AIC
 MEDIA Desk
 mesačník FiLM.SK
 filmová databáza
 INFOLINKA
 FAKTÚRY
 OBJEDNÁVKY
Súčasný slovenský film

Pripravované slovenské celovečerné filmy 2004 – 2006

O dve slabiky pozadu
SR. Výroba: Trigon Production, s.r.o. Koprodukcia: Slovenská televízia.
Réžia: Katarína Šulajová
Termín plánovanej premiéry: december 2004

Pokrvné vzťahy
SR -USA-ČR, 115 min.
Výroba: Alef Film & Media Group. Koprodukcia: Maxwell Production, Ateliery Bonton Zlín, Slovenská televízia.
Réžia: Oleg Harencar. Scenár: Ondrej Šulaj, O. Harencar. Kamera: Ján Ďuriš. Piesne: Jana Kirschner. Hrajú: Rudolf Martin, Monika Hilmerová, Roman Luknár, Sally Kirkland, Max Gail, Joyce Thi Brew, Radovan Brzobohatý, Táňa Pauhofová, Emília Vásáryová, Alexander Kuznecov.
Príbeh o Američanovi, ktorý na prahu tridsiatky s úžasom zistí, že vôbec nie je Američan. Dozvie sa totiž, že jeho americkí rodičia ho v detstve adoptovali, pričom jeho skutočná, genetická matka žije kdesi v strednej Európe, v Bratislave.
Príbeh na hranici milostnej melodrámy a čiernej komédie, rozpráva o hľadaní vlastnej identity a porozumenia hrdinov, ktorých síce od seba oddeľujú tisíce kilometrov, no ich radosti a strasti sú si aj tak veľmi podobné.
Termín plánovanej premiéry: bližšie neurčený

Nepochovaný mŕtvy – denník Imre Nagya
SR- Maď.
Réžia: Márta Mészáros
Plánovaná premiéra: jeseň 2004

Všetko okrem lásky
SR-ČR-Franc. Výroba: Alef Film & Media Group
Réžia: Dušan Trančík
Termín plánovanej premiéry: bližšie neurčený

Masliak pravdy
SR. Výroba: Renesans. Koprodukcia: Štúdiá Pódium, Slovenská televízia.
Réžia: Pavel Göbl
Termín plánovanej premiéry: bližšie neurčený

Bez tváře
ČR-SR-Franc. Výroba: Kokr Pictures, s.r.o. Koprodukcia: In Film Praha, s.r.o., Barrandov studio, Wild Bunch (Canal+), Charlie´s, s.r.o., HBO.
Réžia: Tomáš Krejčí
Predpokladaná realizácia: 2004
Termín plánovanej premiéry: 2005

Intolerancia
SR-ČR. Výroba: Alef Film & Media Group. Koprodukcia: Asociace Film a Sociologie, Slovenský filmový ústav, Slovenská televízia, Česká televize
Réžia: Dušan Hanák
Termín plánovanej premiéry: bližšie neurčený

Mandril
SR. Výroba: Charlie´s, s.r.o.
Réžia: Peter Czikrai
Termín plánovanej premiéry: bližšie neurčený

Pravdivá história o Jurajovi Jánošíkovi a Tomášovi Uhorčíkovi
SR-ČR. Výroba: Charlie´s, s.r.o., In Film Praha, s.r.o., Česká televízia. S príspevkom Ministerstva kultúry SR.
Réžia: Agnieszka Holland, Kasia Adamik
Termín plánovanej premiéry: bližšie neurčený

Traja o troch
SR. Výroba: Film Factory. Koprodukcia: Slovenský filmový ústav.
Réžia: Martin Šulík, Juraj Johanides, Miroslav Šindelka
Termín plánovanej premiéry: bližšie neurčený

Prehľad slovenských celovečerných filmov za obdobie 1993 – 2003

Kráľ zlodejov
Nem.-SR-ČR. Výroba: Charlie´s, s.r.o., In film Praha, s.r.o., Licht Blick.
Réžia: Ivan Fíla
Tvrdo realistický a zároveň dojímavo-nežný príbeh moderného Olivera Twista. Hlavným hrdinom je deväťročný ukrajinský chlapec Barbu, ktorý žije v chudobnej osade niekde na „konci sveta“. So závanom veľkého vzdialeného sveta príde do osady bývalý cirkusový artista Caruso, ktorý chlapca kúpi od rodičov a sľúbi mu úspešnú kariéru v cirkuse. Na jeho naliehanie odkúpi aj jeho staršiu sestru Mimmu a obe deti prepašuje cez hranice do Berlína. Tam však dievča potajomky predá do nevestinca a Barbua nechá namiesto cirkusového umenia zasvätiť do tajov kradnutia a vreckárstva. Napriek tomu sa medzi Carusom a Barbuom vytvára zvláštny vzťah. Do bezcitnej mašinérie obchodu s deťmi zrazu prerážajú potlačované, dávno zabudnuté city a sny...
Premiéra: 19.2.2004

66 sezón
SR-ČR, 80 min.
Réžia, scenár: Peter Kerekes,
Štylizovaný dokumentárny film rozpráva o 66-tich sezónach Starej plavárne v Košiciach. Celý príbeh dejín tohto miesta ľudských stretnutí rámcujú obrazové spomienky režiséra na svojho starého otca, ktoré dopĺňajú spomienky viacerých ďalších postáv. Prostredníctvom ich životných osudov sa dozvedáme o veselých i tragických udalostiach. Film získal Cenu pre najlepší stredoeurópsky dokumentárny film 2003 ex aequo s filmom Sentiment Tomáša Hejtmánka na 7. Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Jihlava 2003.
www.66seasons.com, www.staraplavaren.sk
Premiéra: 9. 2. 2004

Želary
ČR-SR-Rak., 115 min. Výroba: Total HelpArt, Barrandov Studio, Dor Film, Alef Film & Media Group.
Réžia: Ondřej Trojan.
Film zavedie diváakov do totalitných dôb nacizmu a následného socializmu. Študentka medicíny Eliška sa pred gestapom schová do pohraničnej dedinky Želary. Jemné mestské dievča si však musí rýchlo zvyknúť na drsné prostredie a ťažký život v horskej usadlosti i na nevzdelaného muža Jozu, s ktorým uzavrie manželstvo. Stretáva sa so zabudnutým svetom, kde ešte prežívajú čisté medziľudské vzťahy, tradičné zvyky a dávne piesne. Silný a zaujímavý príbeh rozpráva o ľudskej duši, šťastí, prianiach a pravých hodnotách, o dvoch rozdielnych ľuďoch, ktorých náhodne spoja okolité udalosti. Film bol nominovaný za Českú republiku na Oscara v kategórii Najlepší zahraničný film.
Premiéra: 5.2. 2004
http://www.czech-tv.cz/specialy/zelary/index.php

Tak dávno som ti nenapísala (stredometrážny film)
SR, 21 min., Výroba: Protos Production, Slovenská televízia
Réžia: Andrea Horečná
Film predstavuje tanečnú inscenáciu banskobystrického profesionálneho tanečného divadla. Rozpráva príbeh ženy - od jej spoznávania sveta až po manželský život. Film, rovnako ako divadelná inscenácia využíva pôvodnú hudbu Antona Popoviča a choreografiu Zuzany Hájkovej.
Premiéra:11.12.2003

Jesenná (zato) silná láska
SR, 82 min., Výroba: Artkrea spol.s.r.o.
Réžia: Zita Furková
Jednoduchý príbeh o zložitosti vzťahu starnúceho hudobného skladateľa s mladou poetkou. Každý tvorca je egoista a láska je jedným z najsilnejších motívov ľudského ega.
Premiéra: 5.12.2003

Zostane to medzi nami
SR-ČR, 100 min.
Výroba: Film Factory. Koprodukcia: Film Factory CZ. Účelový transfer Ministerstva kultúry SR.
Réžia: Miro Šindelka. Scenár: Slavena Pavlásková, M. Šindelka. Kamera: Ján Ďuriš. Hudba: Michal Kaščák. Strih: Ľuba Ďurkovičová. Hrajú: Danica Jurčová, Michal Dlouhý, Tomáš Hanák, Anna Šišková, Radoslav Brzobohatý, Zdena Studénková, Miro Noga, Marek Vašut.
Tragikomický príbeh troch ľudí, hľadajúcich rôzne cesty zvládnutia partnerských vzťahov. Danica už dlhší čas žije s úspešným podnikateľom Michalom, ich spoločnému súžitiu však chýbajú výrazné emócie. Tie Danica nakrátko nachádza v novom vzťahu s Tomášom, počase sa ale láska, akú spoločne zažijú, stane pre oboch rovnako neznesiteľnou. Danica sa teda vracia k racionálnym istotám, aké jej poskytuje Michal, svojich pochybností sa tým ale nezbaví...
www.zostanetomedzinami.sk
Premiéra: 9.10. 2003

Neverné hry
ČR-SR, 95 min.
Výroba: Negativ, s.r.o. Koprodukcia: Ars Media, s.r.o., Česká televize, Slovenská televízia. S príspevkom Ministerstva kultúry SR a Státního fondu ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie.
Réžia: Michaela Pavlátová. Scenár: Tina Diosi, M. Pavlátová. Kamera: Martin Štrba. Hudba: Petr Hromádka. Strih: Tonička Janková. Hrajú: Zuzana Stivínová, Peter Bebjak, Ady Hajdu, Jana Hubinská, Kristína Svarinská, Ivana Chýlková.
Psychologický film o vzájomnom hľadaní partnerskej harmónie rozpráva príbeh klaviristky Evy, ktorá nasledovala svojho manžela, hudobníka a skladateľa Petra do malej dediny na slovensko-maďarských hraniciach. Zatiaľ čo na Petra zmena prostredia pôsobí priaznivo, Eva v ich novom pôsobisku márne hľadá uplatnenie, cíti sa odtrhnutá od svojej rodiny, priateľov i dôverne známych miest, ktoré jej dovtedy poskytovali pocit istoty.
Premiéra: 25. 9. 2003

Lesní chodci
ČR-SR-Franc., 95 min.
Výroba: Produkce Gaga, Česká televize, Synergia Film, Studio Virtual, Margo Films, ALEF Film & Media Group, FilmService Slovakia. S príspevkom Státního fondu ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie a Eurimages.
Réžia: Ivan Vojnár. Námet: Martin Ryšavý. Scenár: I. Vojnár, Galina Šustová. Kamera: Ramúnas Greičius. Hudba: Irena a Vojtěch Havlovi. Strih: Šárka Němcová. Hrajú: Jiří Schmitzer, Jitka Prosperi, Zdeněk Novák, Petra Poláková, Miroslav Bambušek, Ester Hocke, Lenka Volfová, Josef Vinklář, Jana Bittnerová, Lotar Radványi.
Príbeh autentických hrdinov dvoch generácií je úvahou o možnosti ospravedlniť úniky z reality miesta, času a ľudskej zodpovednosti. V rozprávaní na pomedzí fikcie a dokumentu sa vzájomne prelína minulosť so súčasnosťou, udalosti prežívané i písané. Vo svete stiesňovanom rôznymi formami moci si jeho hrdinovia volia osud outsiderov, ktorí obdobiami zúfalstva a nádeje prechádzajú spoločne i každý zvlášť.
www. czech-tv.cz/filmy/lesni_chodci
Premiéra: 28.8. 2003

Čert vie prečo
ČR-SR, 100 min.
Výroba: Verbascum, Mediarex Movie, Barrandov studio, Bamac, Slovenská televízia. S príspevkom Státního fondu ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie, Štátneho fondu kultúry Pro Slovakia a Eurimages.
Réžia: Roman Vávra. Námet: Miloš Macourek, R. Vávra. Scenár: Ondrej Šulaj, R. Vávra. Kamera: Ramúnas Greičius. Hudba: Petr Ostrouchov. Strih: Tonička Janková. Hrajú: Táňa Pauhofová, Iva Janžurová, Štěpán Kubišta, Jozef Somr, Csongor Kassai, Jiří Lábus.
Rozprávka o tom, ako moc lásky zvíťazila nad mocou pekelnou.
www.certviepreco.sk
Premiéra: 27. 3. 2003

2002
Dážď padá na naše duše, r. Vlado Balco
Výlet, r. Alice Nellis, kopr. s ČR (www.vylet.info)
Útek do Budína, r. Miloslav Luther, kopr. s ČR/ Maď. (www.czech-tv.cz/filmy/utek_do_budina/index.htm)
Kruté radosti, r. Juraj Nvota, kopr. s ČR (www.kruteradosti.sk)
Quartétto, r. Laura Siváková, kopr. s ČR
Nicholas G. Winton – Sila ľudskosti, r. Matej Mináč, kopr. S ČR

2001
Hana a jej bratia, r. Vlado Adásek
Vadí – nevadí, r. Eva Borušovičová

2000
Sokoliar Tomáš, r. Václav Vorlíček, kopr. s ČR/ Poľ./ Maď./ Fran./ Nem.
Krajinka, r. Martin Šulík, kopr. s ČR (www.krajinka.sk)
Zpráva o putování studentů Petra a Jakuba, r. Drahomíra Vihanová, kopr. s ČR/ Fran. – menšinový podiel Slovenska na výrobných nákladoch

1999
Fontána pre Zuzanu 3, r. Dušan Rapoš, kopr. s ČR
Šesť statočných, r. Andrea Horečná, Vlado Král, Vojtěch Mašek, Jaro Vojtek, Tereza Kučerová, Martin Repka, Aurel Klimt – kopr. s ČR
Všichni moji blízcí, r. Matej Mináč, kopr. s ČR/ Poľ. – menšinový podiel Slovenska na výrobných nákladoch

1998
Rivers of Babylon, r. Vladimír Balco, kopr. s ČR (www.webdesign.sk/rivers)
Je třeba zabít Sekala, r. Vladimír Michálek, kopr. s ČR/ Poľ./ Fran. – menšinový podiel Slovenska na výrobných nákladoch

1997
Modré z neba, r. Eva Borušovičová, kopr. s ČR
Orbis Pictus, r. Martin Šulík, kopr. s ČR
Tábor padlých žien, r. Laco Halama, kopr. s ČR/ Nem.

1996
Jaškov sen, r. Eduard Grečner
Suzanne, r. Dušan Rapoš – kopr. s ČR

1995
Hazard, r. Roman Petrenko, kopr. s ČR
... kone na betóne, r. Stanislav Párnický, kopr. s ČR
Papierové hlavy, r. Dušan Hanák, kopr. s Franc./ Švajč./ Nem.
Záhrada, r. Martin Šulík, kopr. s ČR

1994
Na krásnom modrom Dunaji, r. Štefan Semjan
Vášnivý bozk, r. Miro Šindelka, kopr. s ČR

1993
Anjel milosrdenstva, r. Miloslav Luther, kopr. s ČR
Fontána pre Zuzanu 2, r. Dušan Rapoš, kopr. s ČR

 home