home o nás filmový archív
 
 oficiálne dokumenty
 filmový archív
 dokumentácia
 knižnica
 mediatéka
 edičné oddelenie
 fimové podujatia
 informatika
 OPIS
 kultúrny kontaktný bod
 rada SFÚ
 kontakty
 AIC
 MEDIA Desk
 mesačník FiLM.SK
 filmová databáza
 INFOLINKA
 FAKTÚRY
 OBJEDNÁVKY
Publikácie FIAF-u

Slovenský filmový ústav v roku 2001 vypracoval projekt informačného systému SK CINEMA. Je to integrovaný automatizovaný audiovizuálny systém, ktorého cieľom je prepájať komplexné informácie o každom filmovom diele uchovávanom v archíve, filmografické údaje, odkazy na písomné pramene k dielu, bibliografický súpis článkov, ktoré sa venovali danému filmu, odkazy na zbierky a zároveň digitalizované multimediálne aplikácie – digitalizované fotografie, plagáty a videosekvencie z filmov.

V záujme dodržania medzinárodných štandardov a kompatibility informačného systému s medzinárodnými trendami Oddelenie dokumentácie a knižničných služieb zakúpilo tri publikácie FIAF-u, ktoré sú k dispozícii aj v slovenskom preklade.

  • Evaluating Computer Cataloguings System – A Guide for Film Archivists. FIAF, 1989, 35 s. Sprievodca filmového archivára
    dáva návod, ako sa orientovať v záplave informácií pri plánovaní akvizície informačného systému pre filmový archív.
  • The FIAF Cataloguing Rules for Film Archives. FIAF, 1991, 240 s., Katalogizačné pravidlá pre popis filmov je preklad medzinárodného štandardu pre mennú i vecnú katalogizáciu filmov.
  • A Handbook for Film Archives. Basic Manual on the functioning of a film archive. FIAF, 1980, 151 s. Príručka pre filmového archivára je základnou literatúrou príručkového typu o akvizícii a selekcii, evidovaní filmov. Podrobne charakterizuje dokumentačné oddelenie a knižnicu, jeho ciele a úlohy vo vzťahu k filmovému archívu. Príručka obsahuje kapitolu autorské práva a šírenie filmovej kultúry.
  • Subject Headings. FIAF, 2001, 136 s., Heslár FIAF-u sa bude používať ako medzinárodný register filmových periodík, čím sa dosiahne plynulosť a prehľadnosť pri výbere predmetových hesiel pri zostavovaní registrov, alebo ukladaní článkov z jednotlivých periodík. Predmetové heslá sú usporiadané abecedne s indikáciou vzťahov medzi termínmi a pripojenými synonymami.

Originály a preklady uvedených publikácií sú dostupné pre používateľov v knižničnom fonde knižnice Slovenského filmového ústavu.

 home