home o nás knižnica
 
 oficiálne dokumenty
 filmový archív
 dokumentácia
 knižnica
 mediatéka
 edičné oddelenie
 fimové podujatia
 informatika
 OPIS
 kultúrny kontaktný bod
 rada SFÚ
 kontakty
 AIC
 MEDIA Desk
 mesačník FiLM.SK
 filmová databáza
 INFOLINKA
 FAKTÚRY
 OBJEDNÁVKY
Prírastky

Ptáčková, Brigita (editor): Žánr ve filmu
Národní filmový archiv, Praha, 2004, 180 strán, 299 Sk



Zborník príspevkov autorov VI. Česko-slovenskej filmologickej konferencie, ktorá sa konala v Olomouci v roku 2002. Príspevky sú rôznorodé – časť autorov poníma tému všeobecne, iní sa zaoberajú žánrom ako rečovou hrou, žánrom a reklamou v ranom filme, žánrom v amatérskej kinematografii, žánrovými aspektmi filmových masakier, filmom noir, netradičnými road movie alebo vznikom digitálneho filmu. Niektoré príspevky sú výlučne teoretické, iné analyzujú z hľadiska žánru konkrétne filmové diela alebo populárne žánre a ich miešanie.


Schröder, Nicolaus: Slávni filmoví režiséri. 50 najznámejších režisérov od Chaplina až po Almodóvara
Slovart, Bratislava, 2004, 288 strán, 399 Sk


Autor do svojej knihy vybral tých, ktorí „svojimi filmárskymi majstrovskými dielami určovali normy“ s významom pre ďalší vývin kinematografie, pričom nerozhoduje, či filmami primárne zabávali masové publikum, zamýšľali sa a vyjadrovali sa k sociálnym, kultúrnym a iným fenoménom alebo sa pokúšali prekračovať estetický kánon. Tak sa v TOP 50 ocitli popri klasikoch par excellence (Fellini, Bergman, Ejzenštejn, Hitchcock, Buňuel, Kurosawa, Godard, Tarkovskij...) aj výrazný tvorca komédií Tati, muzikálový režisér Berkeley, predstaviteľka avantgardy Derenová, Fassbinder, A. Kaurismäki, Kar-wai či Čang I-mou.


Gauthier, Guy: Dokumentární film, jiná kinematografie
AMU, Praha / Mezinárodní festival dokumentárních filmů, Jihlava, 2004, 515 strán, 659 Sk


Vo svojho druhu ojedinelej publikácii ponúka francúzsky historik filmu svoje spracovanie histórie a teórie dokumentárneho filmu. Prináša analýzu niekoľkých významných diel z rôznych končín sveta, venuje sa prehistórii, Flahertyho „hranému“ dokumentu, vedeckým filmom, sociálnym dokumentom, ére francúzskeho dokumentu na hranici reality a poézie, hnutiu cinéma vérité, etnografickej vlne v Belgicku, neorealizmu v Taliansku.


Szczepanik, Petr (editor): Nová filmová historie. Antologie současného myšlení o dějinách kinematografie a audiovizuální kultury
Nakladatelství Herrmann / synové, Praha, 2004, 528 strán, 729 Sk


Antológia odborných štúdií dvadsiatich renomovaných súčasných filmových historikov z USA, Francúzska, Nemecka, Kanady, Veľkej Británie, Holandska a Švajčiarska chce čitateľom predstaviť nový spôsob výskumu kinematografie ako umeleckého systému, jej miesta v kultúre a spoločnosti a jej dejinných premien. Texty sa zaoberajú teóriou filmovej historiografie, ranou kinematografiou, prechodom medzi klasickým a postklasickým filmom, filmovým zvukom, intermedialitou a dejinami médií.


Nový, Peter: Dušan Klein aneb Jak režisérům chutná život.
Jaroslava Jiskrová-Máj Dokořán 2003. 214 s.
ISBN 80 86569-71-3


Dušan Klein (1939) režisér preslávený filmami o básnikoch, spomína na svoj život, filmovú kariéru a známe osobnosti, s ktorými sa na životnej profesionálnej dráhe stretol: na kolegov, scenáristov a spisovateľov. Jeho rozprávanie je podobné ako jeho filmy - okorenené láskavým humorom – či sú to historky z nakrúcania alebo príhody zo života.


Lasica, Milan: Spoza dverí.
Bratislava, IKAR 2003. 173 s.
ISBN 80-551-0575-8 K 2270



Pri čítaní Lasicových textov – Spoza dverí nik nezostane ľahostajný. Svieže, nekompromisné postrehy z nášho života, štipľavé, no zakaždým vtipné poznámky o svete, v ktorom žijeme. Rozosmejú nás, navyše napália, tých citlivejších sa môžu dotknúť. Z knihy dýcha Lasicova schopnosť sebairónie, jemný humor prerastajúci až do sarkazmu a najmä ironicko-láskavý úsmev, ktorý tomuto všestranne nadanému mužovi neschádza z perí...


Friedrichová, Dorothea: Anny Ondráková a Max Schmeling.
Praha, IKAR 2003. 182 s.
ISBN 80-249-0239-7 K 2295




Anny Ondráková a Max Schmeling – sú dve mená, ktoré sú nerozlučne spojené. Spoločná biografia ponúka nové pohľady do života česko-nemeckej hviezdy a najslávnejšieho boxerského profesionála Nemecka a skúma príčiny osobného a verejného úspechu manželského páru, ktorý sa stal legendou.


Strnad, Jožko: Tmavozelený svět Jana Wericha.
Praha, Toužimský and Moravec 2003.
ISBN 80-7264-055-0 K 2293

V knihe Tmavozelený svět Jana Wericha – nájdete spomienky Jožku Strnada. Poznal Jana Wericha v 30. rokoch na Orave ako chlapec, potom strávil s ním a jeho rodinou týždne v predvojnovej Prahe a po Werichovom návrate z Ameriky s ním rybárčil až do konca 70. rokov. Druhú časť knihy tvorí literárna detektívka – pátranie po stopách Miroslava Batíka, ktorý napísal o Werichovi veľa výmyslov a neprávd. Tretiu časť knihy tvoria spomienky Karla Bartovského.


Cibulka, Aleš: Nataša Gollová.
Praha, Sláfka 2003. 381 s.
ISBN 80-86631-07-9 K 2290


Alešovi Cibulkovi sa už v dvoch knihách podarilo vkusne a s taktom vzkriesiť fenomén pozoruhodnej hviezdy českého filmu – Nataši Gollovej. Talentované dievča z dobrej rodiny, ktoré počas svojho života zažilo krátku svetskú slávu a tvrdý osobný pád. Autor s citom pre detail zmapoval celý jej život. Zdokumentoval všetko, čo za zdokumentovanie stálo. Sústredil množstvo cenných informácií, dokumentárnych fotografií, dobových a súčasných svedectiev. Výsledkom sú dve pútavé knihy, v ktorých znovu a naplno zažiari hviezda N. Gollovej. V druhej knihe nájdete mnoho obrazových i textových zaujímavostí, ale objavíte naviac vrelý cit, súcit a lásku...


Urc, Rudolf: Viktor Kubal and his contemporaries in Slovak animated films for children.
Bratislava, Bibiana.
ISBN 80-89-154-04-2 K 2349 a


Kniha o Viktorovi Kubalovi a jeho sputnikoch v oblasti animovaného filmu: Vlastimil Herold, Vladimír Pikalík, Ivan Popovič, František Jurišič, Vladimír Malík, Ondrej Slivka sú osobnosti animovaného filmu pre deti.
Kniha vyšla s podporou Slovenského filmového ústavu, Ministerstva kultúry a Višegrádskeho fondu. Je v anglickej a španielskej mutácii.


Vinklář, Josef: Pokus o kus pravdy.
Praha, YXZ, 2004.
ISBN 80-903399-4-8 K 2365

Josef Vinklář je herec dôverne známy širokému publiku nielen z divadelného javiska, ale aj televíznej obrazovky, filmového plátna a rozhlasu.
V knihe spomína na život v divadle a predovšetkým na hereckú prácu, ku ktorej sa viaže väčšina jeho spomienok.
Popisuje cestu od divadelných zážitkov Voskovca a Wericha, cez tridsaťročné angažmán v Realistickom divadle až po Národní divadlo.


Svozil, Bohumil: Krajiny života a tvorby Oty Pavla.
Praha, Akropolis, 2003.
ISBN 80-7304-036-0 K 2298


Monografia Krajiny života a tvorby Otu Pavla završuje Svozilov dlhodobý záujem o tohto autora, ktorému venoval veľa dielčích štúdií a z jeho diela ako editor uviedol do života nejeden knižný titul: Zlatí úhoří (1985), Výstup na Elger (1989), Tatínkova loď naděje (1990) a s ním spolupracoval i pri redakčnej príprave autobiografických próz.
Tridsať rokov po Pavlovej smrti tak vychádza vôbec prvá literárna monografia tohto českého autora.


Sommerová, Oľga: O čem ženy nesní.
Praha, Sláfka 2004.
ISBN 80-86631-13-3 K 2363

Filmová dokumentaristka Olga Sommerová ide za svojou témou vždy priamo, razantne a s celou silou osobnosti. V súbore 14 otvorených dôverných a hlboko citových príbehov zo života súčasných žien sa jej podarilo pozrieť do hĺbky lásky a na základe inšpiratívnych otázok a úprimných odpovedí zmapovať jednotlivé osudy.


Machálek, Jan: Vlastimil Brodský.
Praha, Petrklíč 2003.
ISBN 80-7229-090-8 K 2316

„Herectvo je opiát. Tisíckrát ho preklínate, ale keď vám ho vezmú, zvíjate sa v kŕčoch ako narkoman,“ povedal kedysi Vlastimil Brodský. Kniha je pokusom o komplexný pohľad na veľkého herca, ktorý bol s celým svojím životom príkladom svornosti a pokory. Kniha obsahuje viac ako 50 fotografií a dobových dokumentov, ktoré Vlastimila Brodského charakterizujú ako osobnosť vzácnu a drahú.

 home